Biogradska gora

Na sjeveru Crne Gore, između rijeka Tare i Lima i u središnjem dijelu planine Bjelasice nalazi se Nacionalni park Biogradska gora. Biogradska gora je prvi nacionalni Park u Crnoj Gori. Crnogorski knjaz Nikola Petrović svojim značajnim zalaganjem doprinjeo je da Biogradska gora bude zaštićenja kako bi u njoj uživale buduće generacije.
Nacionalni park Biogradska gora ogledalo je netaknute prirade i svježeg vazduha. Ovaj Nacionalni park stanište je brojnih ptičijih vrsta, bogat je drevnim istorijskim i kulturnim spomenicima, tradicionalnom arhitekturom i arheološkim nalazištima. U Nacionalnom parku Biogradska gora postoji šest obilježenih planinskih staza. Ako si obožavalac dugih šetnji po prirodi vidimo se u Biogradskoj gori.
Lednička jezera su duša Nacionalnog parka Biogradska gora. Jedinstveno su lijepa. To su Biogradsko Jezero, Pešića Jezero, dva Ursulovačka Jezera i Šiško jezero.
Biogradsko Jezero je najveće jezero i nalazi se na nadmorskoj visini od 1094 metara. Nalazi se u srcu Biogradske gore, na mjestu gdje se u davnoj prošlosti otopio lednik i stvorio vodenu površinu. Vjeruje se da su se vile, zaštitnice vode i prirode, sastajale na najplićem dijelu jezera gdje su izvodile vilinsko kolo. Svojom ljepotom i gracioznošću opijale su sav živi svijet koji bi se tada našao u njihovoj blizini.
O nastanku Biogradskog jezera postoji legenda da je mjesto na kojem je danas jezero bilo plodno polje koje su obrađivala dva brata. Biogradsko jezero prepoznatljivo je po svojoj smaragdnoj boji i mirisu šumskog rastinja koji se širi ovim prijedelom. Ovo jedno od najromantičnijih jezera u Crnoj Gori bogato je ribom, a pastrmka je ta koja je zaštitni znak Biogradskog jezera. Možemo slobodno reći da je Biogradsko jezero najlepše jezero na Balkanskom poluostrvu.
Kada se odlučiš da jedan dan svog odmora na Jadranu zameniš malo hladnijim predjelima i svježim vazduhom, Biogradska gora je svakako jedna od destinacija na tvoj listi obilazaka Crne Gore.

Pratite nas