Lovćen

Mauzolej na Lovćenu otvorenje 1974. godine. Nalazi se nadomak Cetinja i Njeguša. Poseban doživljaj je popeti se 461 stepenik do Mauzoleja, savladati ovaj put hodočašća daće ti nevjerovatan osećaj u grudima.
Na ulazu u kapelu su dvije monumentalne figure Crnogorki izrađene od crnog grafita, kao karijatride. Glavna figura u Mauzoleju je figura Njegoša sa otvorenom knjigom.
Pogled na prelijepu Boka Kotorsku upotpuniće tvoj doživljaj ovog čarobnog mjesta. Udahnućeš vazduh slobode, mira i spokoja.
Po povratku iz Mauzoleja videćeš Njeguše, koji su poznati kao rodno mjesto dinastije Petrović. Degustacije njguške pršute i sira daće ti snagu da sa osmjehom na licu i osećajem zadovoljstava obiđeši Njegoševu rodnu kuću, koja se nalazi u zaseoku Erakovići. Rodnu kuća Petra Petrovića Njegoša sagradio je Njegošev stric oko 1780. godine. Kuća ima status etnografsko – memorijalnog objekra tako da se u njoj danas nalaze eksponati kojima se može rekonstruisati tadašnji način života. Izloženi su i mnogi umentički radovi i predmeti, dio autentičnog nameštaja i pribora za jelo, dijela vladika i državnika i njihovo raskošno i vredno oružje.
Na samom kraju ove istorijske avanture posjetićeš Narodni muzej Crne Gore na Cetinju i Cetinjski manastir.
Cetinjski manastir posvećen je rođenju Bogorodice, sazidan je 1484. godine. U ovom manastiru čuvaju se ruka Svetog Jovana Krstitelja, mošti Svetog Petra Cetinjskog, čestica Časnog Krsta Gospodnjeg, epitrahelj Svetog Save, kruna srpskog kralja Strefana Dečanskog, i štap prvog crnogorskog vladara.
Domaće crmičko vino za kraj upotpuniće tvoj doživljaj upoznavanja istorije Crne Gore.

Pratite nas