Rijeka Crnojevića

Na putu između Podgorice i Cetinja nalazi se Rijeka Crnojevića. Ono što će te oduševiti je što Rijeka Crnojevića nije poput ostalih crnogorskih gradova. Stara gradnja i neverovatan pogled na Rijeku Crnojevića i Skadarsko jezero ne može da te ostavi ravnodušnim. U samom mjestu očuvani su ostaci istorijskih građevina iz vremena Ivana Crnojevića, kao što su podrumska prostorija davno porušene zgrade, koja se vezuje za rad Obodske štamparije, gde je štampana prva ćirilična knjiga "Oktoih prvoglasnik" davne 1494. godine.
Rijeka Crnojevića je grad na istoimenoj reci, u narodu poznat kao crnogorska Venecija. Ovo malo mjesto nadomak Cetinja danas broji oko 200 stanovnika, a tokom 19. i početkom 20. veka Rijeka Crnojevića bila je najveća crnogorska luka i vodeći trgovački centar.
Danilov most je zdanje koje posebno privlači pažnju turista. Ovaj most podigao je knjaz Danilo u spomen svog oca. Uz most je na lijevoj obali rijeke podigao jednospratnu kuću poznatu pod nazivom „Mostina“. Ova kuća je očuvana do dana današnjeg.
Sušena ukljeva ili sušena riba jedan je od proizvda koji su karakteristični za ovo podnevlje Crne Gore. Ukljevu možeš da probaš u restoranima, koji se nalaze uz šetalište u centru ove varošice.
Vožnja brodićem i obilazak Skadarskog jezera upotpuniće tvoj doživlaj u ovoj varošici.

Pratite nas